Som det fremkommer i børsmelding av 22. oktober 2010 samt selskapets prospekt datert 30. mars 2011 og årsrapport for 2010, publisert 15. april 2011, er det en pågående tvist mellom Pictometry International Corp. og Blom ASA vedrørende lisensavtalen som ble inngått mellom partene 29.januar 2009. Blom ASA viser til at Pictometry International Corp. har tatt ulike rettslige skritt mot Blom og i den forbindelse har uttalt seg til media. Blom kan bekrefte at det verserer tvistesaker mellom partene, men ønsker ikke å prosedere disse sakene utenfor domstolene og vil derfor begrense seg til å påpeke enkelte overordnede faktiske forhold:

  • Pictometry International Corp. hevet lisensavtalen mellom partene den 18. oktober 2010. Blom ASA anser hevingen som urettmessig og har bragt saken innfor voldgiftsrett (ICC). Partene har reist økonomiske krav mot hverandre etter avslutningen av avtaleforholdet. Om Pictometrys heving av lisensavtalen er rettmessig eller ikke, er helt sentralt for de krav som er reist mellom partene. Voldgiftsretten har påbegynt behandlingen av saken og partene har frist til 31. oktober 2011 med å angi sine endelige krav.
  • Etter Pictometrys heving av lisensavtalen i oktober 2010 begjærte Blom midlertidig forføyning for de føderale domstoler i New York, USA, for å sikre Pictometrys etterlevelse av lisensavtalen inntil tvisten kunne avgjøres av voldgiftsretten. Retten i New York besluttet 2. desember 2010 at Pictometry skulle fortsette å levere sine tjenester i henhold til lisensavtalen og at Blom måtte avvente med å gjennomføre avtalen med Infoterra.
  • Pictometry begjærte den 31. mars 2011 opphevelse av rettens midlertidige forføyning av 2. desember 2010, herunder begrunnet med at Blom skulle ha misligholdt en plikt til å betale royalty. Retten i New York avslo begjæringen.
  • Pictometry begjærte ny midlertidig forføyning mot Blom for domstolen i New York den 24. juni 2011, men frafalt denne fire dager senere.
  • Pictometry begjærte midlertidig forføyning mot Blom for Oslo byfogdembete den 1. juli 2011 basert på påstand om at Blom rettsstridig konkurrerer med Pictometry og har kopiert deres teknologi. Oslo byfogdembete forkastet begjæringen og tilkjente Blom saksomkostninger ved sin kjennelse av 28. juli 2011. Retten slo fast at Bloms økonomiske stilling ikke utgjorde noen sikringsgrunn. Pictometry har anket kjennelsen.
  • Pictometry innleverte konkursbegjæring mot Blom den 12. august 2011 begrunnet med at Blom ikke har betalt skyldig royalty. Blom har tatt til motmæle og har inngitt tilsvar. Det vises for øvrig til børsmelding 29. august 2011.
  • Når det gjelder administrerende direktør, Dirk Blaauws, disposisjoner som aksjonær, er dette et forhold som ikke angår Blom. Selskapets styre tar disse forhold til etterretning.

Oslo, 30.08.11

Gunnar Hirsti

Styreleder

Kontaktperson: CFO Lars Bakklund,  tlf.: +47 22 13 19 34