Prisjusteringen förutsätter att Riksdagen fattar beslut i enlighet med regeringens budgetproposition. Det är Swedish Match förhoppning att handeln delar den folkhälsopolitiska oro det innebär att skatten återigen höjs väsentligen mer på snus än på cigaretter och av den anledningen endast låter skattehöjningen slå igenom på konsumentpriset.

- Jag kan bara beklaga det faktum att även den nya regeringen fortsätter att kraftigt höja skatten mer på svenskt snus än på utlandstillverkade cigaretter. Snusskatten har höjts med drygt 250 procent jämfört med 50 procent för cigaretter de senaste åren, säger Patrik Hildingsson, Vice President Communications and Public Affairs på Swedish Match.

- Vi justerar endast priset i enlighet med regeringens förslag. För att inte konsumenten skall drabbas onödigt mycket hoppas vi att även handeln följer vår linje och endast låter skattehöjningen plus moms slå igenom på konsumentpriset, säger Patrik Hildingsson.

Fakta:
  • Från och med årsskiftet höjs skatten på snus med 12,1 procent, vilket motsvarar en höjning från 385,44 kr/kg till 432 kr/kg. Sedan 2006 har skatten på snus höjts med 251,2 procent medan skatten på cigaretter har höjts med cirka 50 procent
  • Skatteeffekten på priset innebär för konsumenten att en dosa General Lös efter årsskiftet kommer att bli cirka 2 kronor dyrare plus moms
  • General Portion kommer att bli 1 krona dyrare plus moms
  • Kaliber kommer att bli knappt 1 krona dyrare plus moms
  • Prisexemplen ovan förutsätter att handeln endast låter skattehöjningen plus moms slå igenom på konsumentpriset
distributed by